Boswachter Martijn Bergen van Utrechts Landschap nam een klein groepje VBBBB leden onder zijn hoede tijdens een leuke, inspirerende en zeer informatieve wandeling door ‘ons’ bos Birkhoven. Martijn is binnen Utrechts Landschap uitgegroeid tot een zeer ervaren beheerder van zo’n 4000 hectare boslandschap en weet alles van bosonderhoud. Hoewel hij buiten Birkhoven nog veel meer natuurgebied beheert weet hij ook in ons bos feilloos de geschiedenis van menig boom…

(Martijn Bergen, de boswachter van Utrechts Landschap, legt uit hoe het zit met jaarringen…)

Juist ook alle verhalen over manieren van bosonderhoud en eigenschappen van al die verschillende bomen maakten de 2 uur durende wandeling tot een waar genoegen. Het begon al op de parkeerplaats bij het Bosbad, waar we verzamelden. Martijn legde uit dat ook daar weer een uniek bos(je) zal gaan ontstaan. Uiteraard kamden we het Pinetum uit; mooi, al die verschillende velden met naaldbomen die allen een verhaal hebben. We zagen ook de oudste bomen die – soms met een leeftijd over de 150 jaar – er al stonden toen het bos veel minder was onderhouden. En we zagen de dikste boom van het bos. Ook de bosvijver – zeer geliefd door honden en hun baasjes – heeft een historisch verhaal apart. Martijn legde uit dat de connectie met het Bosbad de komende tijd weer meer zichtbaar wordt gemaakt.

Interessant de doordachte aanpak van Utrechts Landschap te horen. Diversiteit is één van de principes; op subtiele wijze wordt steeds weer gekeken hoe het evenwicht tussen verschillende soorten bomen en gewassen kan worden bewaard.

Ook goed te horen dat Utrechts Landschap strategisch nadenkt over de vraag hoe het bos kan worden beschermd tegen schadelijke initiatieven van buitenaf. Zoals Martijn zei is Utrechts Landschap geen politieke organisatie, en probeert door ‘geven en nemen’ met externe – van bedreigende – partijen er een maximaal resultaat uit te halen, altijd met als doel natuurbehoud. In die zin is Utrechts Landschap als eigenaar en beheerder van het bos onze ‘natuurlijke partner’, letterlijk en figuurlijk.

Verder goed te weten dat heel veel vrijwilligers meewerken om het bos te onderhouden; in Birkhoven zijn er zo’n 10 vrijwilligers actief, die onderhoudswerk doen, nieuwe bomen planten, en nog veel meer. In de provincie Utrecht zijn er uiteraard honderden vrijwilligers actief. Hulde voor deze geweldige mensen die een organisatie als het Utrechts Landschap dragen. Ze doen heel veel, tot en met vlinders vangen midden in de nacht …

Dit was het eerste ‘evenement’ na de doorstart van de VBBBB, vorig jaar. Het bestuur is voornemens om meer van dit soort evenementen te organiseren, voor verschillende doelgroepen – jong en oud. Dit smaakt naar meer!  Juist ook door dit soort informatieve bijeenkomsten wordt het belang van het behoud van het bos aan iedereen duidelijk gemaakt. Dat wil de VBBBB nadrukkelijk uitdragen. Uiteraard zijn suggesties voor aanvullende evenementen vanuit de leden meer dan welkom.                        (mail naar: info@vbbbb.org)

Mede namens meewandelend bestuurslid Riek Brons,

René Dubbeldam, Voorzitter VBBBB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *