• 31 oktober 2019

Groencompensatie: animatie op website van Gemeente Amersfoort

Groencompensatie: animatie op website van Gemeente Amersfoort

Groencompensatie: animatie op website van Gemeente Amersfoort 150 150 Rene Dubbeldam

Groencompensatie rondweg in animatie op website gemeente Amersfoort

Amersfoorters die benieuwd zijn hoe de gemeente het verlies van 3500 bomen langs de rondweg gaat compenseren, kunnen sinds vanochtend een animatie bekijken op de website van de gemeente. De Melksteegpolder transformeert daarin tot een groen natuurgebied van 19 hectare.

Marco Willemse 23 feb. 2019

 

Het weidegebied aan de overkant van de Amsterdamseweg ten noorden van Birkhoven is aangewezen als gezamenlijk compensatiegebied voor de natuur die verloren gaat bij de aanleg van de rondweg (gemeente) en bij de reconstructie van Knooppunt Hoevelaken (provincie). Over een oppervlakte van omgerekend 48 voetbalvelden wordt volgens de betrokken overheden de komende jaren een ‘gemengd natuurterrein’ aangelegd met ‘bos, bomenrijen, poelen, sloten en droog en nat bloemrijk grasland’

 

Faunapassages

De Melksteeg vormt volgens de bedenkers met nieuwe faunapassages onder de Amsterdamseweg straks de ecologische verbinding tussen de bossen van Birkhoven en de uiterwaarden van rivier de Eem. Het nieuwe natuurgebied moet het thuis worden van biotoopgevoelige soorten als libellen, reeën, vleermuizen, kikkers en padden. Ook de mens is er welkom: door het Melksteeggroen komen een fietspad en een klompenpad te lopen. Stichting Natuurmonumenten wordt eigenaar en beheerder van het nieuwe natuurgebied.

Behalve de ontwikkeling in de Melksteeg plant de gemeente Amersfoort na de aanleg van de rondweg een onbekend aantal bomen terug langs het tracé. Ook de in onbruik geraakte parkeerplaatsen van Het Utrechts Landschap, de hockeyclub en het Bosbad worden beplant.