• 15 oktober 2019

Drie dassen dood: ‘Stop wegwerk westelijke rondweg nu’

Drie dassen dood: ‘Stop wegwerk westelijke rondweg nu’

Drie dassen dood: ‘Stop wegwerk westelijke rondweg nu’ 694 575 admin

De stichting Groen in Amersfoort heeft de Regionale Uitvoeringsdienst van de provincie Utrecht in allerijl verzocht alle werkzaamheden voor de aanleg van de westelijke rondweg bij Amersfoort per direct stil te leggen.

Zij doet dit nadat er donderdag voor de derde keer in korte tijd een das werd doodgereden. Volgens de stichting is overduidelijk dat het leefgebied van de dassen ernstig wordt verstoord door de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de rondweg. ,,Het gaat om heel veel werkzaamheden’’, zegt secretaris Lidewij Haver Droeze van Groen in Amersfoort. ,,Door het boren, kappen en asfaltrollen weten de dassen niet meer welke kant ze op moeten.’’

Als de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) geen gehoor geeft aan het verzoek om het werk aan de westelijke rondweg stil te leggen, stappen verschillende stichtingen naar de rechter. Vorige week donderdag werd opnieuw een das aangereden door een auto. Dat gebeurde op de Rondweg Zuid, tussen de Stichtse Rotonde en de snelweg A28. Twee weken geleden werd er ook al een das gedood door een passerende auto op de Barchman Wuytierslaan, ter hoogte van het oude gymnasium.

Volgens de stichting is dat al de tweede aanrijding met een das op deze weg, maar voorzitter Marjo Manné van de Dierenambulance in Amersfoort kan dat niet bevestigen. ,,Volgens onze inlichtingen zijn er twee dodelijke aanrijdingen geweest op de Rondweg Zuid en één op de BW-laan.’’

Omdat de dieren tenminste tweemaal in de ochtend werden aangereden, geloven de actievoerders van Groen in Amersfoort dat de werkzaamheden langs het wegtracé de verstoring veroorzaken. ,,Normaal gesproken keren de dieren rond vier uur in de ochtend alweer terug naar hun burcht’’, aldus secretaris Haver Droeze van Groen in Amersfoort.

Zwaar verstoord

,,Het feit dat ze om half acht ’s ochtends nog rondlopen, betekent dat de dieren ‘zwaar verstoord’ zijn in hun voedsel- en leefgebied.’’ Het verzoek om stillegging van alle werkzaamheden is gisterochtend telefonisch gedaan door de Stichting bij de RUD. Ze wordt gesteund door de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort en de Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & ’t Gooi.
Later op de maandag is er een schriftelijk verzoek uitgegaan. Mocht die voor 11 oktober niet beantwoord worden, dan stapt de stichting naar de rechter voor een voorlopige voorziening.

Bron: AD